Nico Ginto op Facebook

Wouter Technology 5 Comments

Tegenwoordig krijg ik regelmatig friend requests op Facebook of andere community sites van mensen die ik van haar nog pluimen ken.
Meestal negeer ik dat simpelweg, maar ik ben me wel beginnen afvragen waarom die mensen honderden, zelfs duizenden vrienden hebben. Dat wil toch zeggen dat massa’s mensen gewoon die friend requests aanvaarden zonder enig idee te hebben waarover het gaat?

Om de proef op de som te nemen heb ik een nieuwe account aangemaakt op Facebook onder de naam Nico Ginto, een anagram van Incognito, en ben ik beginnen friend requests rondstrooien. Ik heb een heleboel mensen uitgenodigd die ik helemaal niet ken, maar die ik terugvond in groepen die iets te maken hebben met het Gentse uitgangsleven. Daarnaast heb ik ook al mijn facebook vrienden van mijn gewone account een friend request gestuurd. In totaal heb ik ongeveer een 300 uitnodigingen gestuurd.

Enorm verbaasd was ik toen tientallen mensen onmiddellijk mijn friend request goedkeurden zonder te weten wie er achter zat. Slechts 2 mensen hebben me een bericht gestuurd om te vragen wie ik was. zonder me meteen toe te voegen.

Om het geheel nog een beetje spannender te maken heb ik toen een bak bier beloofd aan wie me kon ontmaskeren. Iedereen ging er blijkbaar van uit dat ik iemand was die ze kenden, ook al heb ik dat nooit beweerd en was het ook in vele gevallen ook helemaal niet zo.

Op het moment dat Kathleen, een vriendin van me, mij ontmaskerde, hadden al 129 mensen mijn friend request aanvaard. Dat is met andere woorden bijna de helft!
Bij een heleboel mensen kreeg ik op deze manier toegang tot hun gsm nummers, e-mail adres en bij sommigen zelfs hun thuisadres.

Het is hallucinant hoe weinig mensen zich vragen stellen als ze zo’n friend requests goedkeuren!
Gelukkig zijn er toch nog andere mensen die er wel bij stilstaan, die daarom mijn friend request gewoon genegeerd hebben. Of die me eerst een bericht gestuurd hebben om te vragen wie ik ben. Iemand schreef er zelfs een artikel over op zijn blog.

Ik vond het alleszins een heel interessante oefening. 🙂

Comments 5

  1. Dag Wouter,

    Inderdaad erg interessant wat je deed, want ik heb al precies dezelfde bedenkingen gehad! Na de allereerste dag op facebook was er iemand, genaamd ‘rappen danny’ die me een request zond… Ik weet nu nog altijd niet wie dat is! Kort geleden kreeg ik weer zo’n request van iemand die ik niet meteen kon thuisbrengen maar door te kijken welke friend we gemeenschappelijk hebben en natuurlijk door de enorme nieuwsgierigheid (…wie zou dat in Godsnaam zijn…) klik je natuurlijk op confirm! Zo gaat dat dus… Maar inderdaad, ik ben er ook wel van overtuigd dat mnsen ‘vrienden’ toevoegen die ze niet kunnen ruiken of zien. Groeten!

  2. Leuk experiment. Het toont maar weer eens aan hoe licht mensen met hun privacy omgaan online. Of er uiteindelijk simpelweg geen idee van hebben hoe het internet werkt.

  3. Haha ik heb dus ook zoon uitnodiging gekregen 🙂

    Die staat nog altijd open bij mij , onze gemeenschappelijke vrienden zijn ook mensen vanuit het gentse nachtleven.

    Maar goed 🙂 Nu door je naam in google in te typen kwam ik dus hierop 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *