Tegenwoordig krijg ik regelmatig friend requests op Facebook of andere community sites van mensen die ik van haar nog pluimen ken.

Meestal negeer ik dat simpelweg, maar ik ben me wel beginnen afvragen waarom die mensen honderden, zelfs duizenden vrienden hebben. Dat wil toch zeggen dat massa’s mensen gewoon die friend requests aanvaarden zonder enig idee te hebben waarover het gaat?

Om de proef op de som te nemen heb ik een nieuwe account aangemaakt op Facebook onder de naam Nico Ginto, een anagram van Incognito, en ben ik beginnen friend requests rondstrooien. Ik heb een heleboel mensen uitgenodigd die ik helemaal niet ken, maar die ik terugvond in groepen die iets te maken hebben met het Gentse uitgangsleven. Daarnaast heb ik ook al mijn facebook vrienden van mijn gewone account een friend request gestuurd. In totaal heb ik ongeveer een 300 uitnodigingen gestuurd.

Enorm verbaasd was ik toen tientallen mensen onmiddellijk mijn friend request goedkeurden zonder te weten wie er achter zat. Slechts 2 mensen hebben me een bericht gestuurd om te vragen wie ik was. zonder me meteen toe te voegen.

Om het geheel nog een beetje spannender te maken heb ik toen een bak bier beloofd aan wie me kon ontmaskeren. Iedereen ging er blijkbaar van uit dat ik iemand was die ze kenden, ook al heb ik dat nooit beweerd en was het ook in vele gevallen ook helemaal niet zo.

Op het moment dat Kathleen, een vriendin van me, mij ontmaskerde, hadden al 129 mensen mijn friend request aanvaard. Dat is met andere woorden bijna de helft!

Bij een heleboel mensen kreeg ik op deze manier toegang tot hun gsm nummers, e-mail adres en bij sommigen zelfs hun thuisadres.

Het is hallucinant hoe weinig mensen zich vragen stellen als ze zo’n friend requests goedkeuren!

Gelukkig zijn er toch nog andere mensen die er wel bij stilstaan, die daarom mijn friend request gewoon genegeerd hebben. Of die me eerst een bericht gestuurd hebben om te vragen wie ik ben. Iemand schreef er zelfs een artikel over op zijn blog.

Ik vond het alleszins een heel interessante oefening. 🙂